Zalety diety

Dieta paleo a choroby

Dieta Paleozasady

Wiadomo nie od dziś, że jesteśmy tym, co jemy. Dlatego też powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na nasz sposób odżywiania. Bardzo dużo chorób zwanych jako choroby cywilizacyjne są spowodowane złym żywieniem. Widoczne jest to chociażby w krajach Trzeciego Świata, gdzie rzadkie posiłki są ubogie w witaminy i inne.

Problem ten dotyczy również krajów dużo bardziej rozwiniętych. Przykładowo spożywając sól musimy być świadomi, że zwiększamy w ten sposób ciśnienie krwi. Również brak owoców i warzyw w naszej diecie spowoduje zwiększenie ciśnienia krwi. Podobnie jest gdy ilość spożywanego białka jest niska oraz kiedy stosunek tłuszczów omega 6 do omega 3 w naszej diecie jest znacząco większy.

Jednak to nie jedyne problemy zdrowotne spowodowane złym odżywianiem się. Również rak piersi, prostaty czy też jelita grubego rozwija się częściej u ludzi, którzy unikają owoców oraz warzyw, które nie dość, że dostarczają organizmowi antyoksydacyjnych witamin oraz minerałów utrudniających rozwój nowotworu, ale także zawierają w sobie wiele różnych substancji odżywczych, które pozbywają się komórek raka.

Z badań naukowych wynika, że:

  1. Spożywanie brokułów posiadających kwas foliowy, beta – karoten ora witaminę C zwiększa poziom estrogenów w naszym organizmie oraz  powoduje likwidację wolnych rodników przyczyniających się do powstania różnych nowotworów.
  2. Cebula wraz z czosnkiem obniżają poziom cholesterolu oraz chronią nas przed rakiem żołądka.
  3. Ananasy, pomidory, truskawki oraz zielona papryka zawierające kwas chloro-genowy jak i p-kumarowy, które z kolei są związkami antynowotworowymi.

Dieta Paleo, której zasady opierają się na spożywaniu dużych ilości warzyw i owoców, zmniejsza tym samym ryzyko zachorowań na nowotwór dostarczając naszemu organizmowi wiele potrzebnych związków.

 

Dodaj komentarz