Przepisy

Dieta paleo – Awokado nadziewane krewetkami

W celu przyrządzenia tego bardziej „egzotycznego” dania będziemy potrzebowali trochę czasu. Niemniej jednak zaraz po tym jak spróbujemy naszej nowej potrawy stwierdzimy, że był to czas dobrze spożytkowany.

 

Do przygotowanie awokado nadziewanego krewetkami będziemy potrzebować następujące składniki:

Paleo dieta: Przepis na awokado z krewetkami
Źródło: italianfoodnet.com
  • 3 duże awokado
  • sok z 1 cytryny
  • 0,5 kg ugotowanych krewetek
  • 1 jajko
  • 1 ostrą papryczkę chili
  • 12 drylowanych zielonych lub czarnych oliwek
  • 3 łyżki świeżo mielonych liści kolendry lub pietruszki
  • majonez
  • pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Ugotować krewetki, odłożyć 6 z nich, a resztę drobno je posiekać. W międzyczasie ugotować na twardo również jajko i drobno je pokroić. Papryczkę chili umyć, wyciąć środek i pokroić. Następnie przeciąć wzdłuż awokado i wybrać miąższ. Miąższ odłożyć do miski i ugnieść za pomocą widelca, a „skorupkę” awokado polać sokiem z cytryny (żeby nie ciemniało).  Później należy dodać krewetki, ostrą paprykę, pokrojone jajko wraz z oliwkami i dobrze wymieszać całość. Na sam koniec dodać tyle majonezu, by połączyć wszystkie składniki (rozpocząć od 1/3 filiżanki majonezu) oraz dodać do smaku pieprzu.  Skorupki od awokado wypełnić przygotowanym w ten sposób nadzieniem. Na wierzch każdej z połówki awokado położyć całą krewetkę i posypać kolendrą bądź pietruszką.

 

Porcje: 6 osób

 

Smacznego!

 

Dodaj komentarz