Przepisy

Dieta Paleo: Boeuf Stroganow

Strogonow – gulasz z wołowiną, tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. My przedstawiamy trochę zmodyfikowaną wersję tej potrawy, tak aby była zgodna z zasadami diety paleolitycznej.

Składniki:

  • 450 g polędwicy wołowej, pokrojonej na paseczki
  • 6 łyżek masła, masła klarowanego albo innego tłuszczu zgodnego z dietą paleo
  • 1 średnia cebula, pokrojona
  • 220 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • 2 ząbki czosnku, zmielone
  • 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
  • szklanka bulionu wołowego
  • szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

dieta paleo strogonow

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej dużą patelnię (najlepiej żeliwną) na średnim ogniu i stop dwie łyżki tłuszczu. Dodaj paseczki wołowiny i smaż na każdej stronie przez minutę, aż nabierze złotego koloru. Następnie odłóż je na bok. Nie przejmuj się, że nie są jeszcze wystarczająco usmażone, ponieważ będziesz je jeszcze podgrzewać później.
  2. Powtórz powyższe kroki, ale dla pieczarek. Mogą wymagać minuty lub dwóch smażenia dłużej, aż uzyskają złoty kolor. Również odłóż je na bok po podsmażeniu.
  3. Powtórz opisane kroki, ale tym razem z cebulą i czosnkiem. Smaż aż cebula stanie się miękka.
  4. Po usmażeniu cebuli i czosnku, zostaw je na patelni i dodaj białego wina. Podgrzewaj jeszcze przez kilka minut, tak żeby alkohol wypalił się. Następnie dodaj mleko kokosowe i bulion wołowy i mieszaj aż powstanie kremowy sos.
  5. Wrzuć z powrotem na patelnię wołowinę i pieczarki i podgrzewaj na małym ogniu przez 5 do 7 minut. Nie doprowadzaj sosu do wrzenia.

Idealne na obiad dla całej rodziny :) Smacznego!

Spróbuj również innych przepisów diety paleo.

Przepis znaleziony na: paleodietlifestyle.com

Dodaj komentarz