Przepisy

Dieta paleo: grillowane brzoskwinie z prosciutto i bazylią

Kto powiedział, że w owocowych przekąskach nie można znaleźć wędliny? Dzisiaj prezentujemy przepis na przepyszne, grillowane brzoskwinie z szynką i bazylią. Jesteście ciekawi?

Grillowane brzoskwinie z presciutto i bazyliąDieta paleolityczna to sposób na zmianę stylu życia na dużo zdrowszy. Jak się również okazuje, to niebywała okazja na skosztowanie nowych  potraw, na które byśmy się normalnie nie skusili, bo przecież jak można jeść brzoskwinię z szynką? A jednak można i musimy przyznać, że sami byliśmy zaskoczeni tym przepisem. Czym jest prosciutto (?)- bo takie pytanie na pewno padnie. Jest to odpowiednik szynki parmeńskiej – podsuszanej szynki o słodkim, wyrafinowanym i intensywnym smaku. Oczywiście wybór może paść na inną szynkę – wszystko wedle naszych upodobań kulinarnych i gustu.

Przepis na grillowane brzoskwinie jest o tyle ciekawy, że możemy go dowolnie modyfikować i zamiast przekąski zrobić z niego deser. Wystarczy zastąpić kilka składników i voila!

 

Składniki:

  • 3 dojrzałe brzoskwinie – połówki pozbawione pestek,
  • 6-8 plasterków w/w szynki dobrej jakości,
  • 1 szklanka octu balsamicznego,
  • 1 łyżka miodu  (opcjonalnie),
  • 8-10 liści bazylii,
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub klarownego, roztopionego masła,
  • odrobina soli morskiej,
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

 

Sposób przyrządzenia:

Wlać ocet do małego garnka i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie pozostawić ocet na kilka minut na małym ogniu. Gdy ocet zacznie stopniowo gęstnieć dodać łyżkę miodu – o ile używamy oraz doprawić do smaku solą morską i czarnym pieprzem. Kiedy mieszanka zacznie przybierać postać gęstego syropu, zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.

Połówki brzoskwini (od strony pestek) wysmarować olejek kokosowym lub dobrze roztopionym masłem. Położyć je na rozgrzanym grillu wysmarowaną częścią w dół. Pozostawić je na grillu aż do zarumienienia/ uzyskania złocistego koloru. Obrócić połówki brzoskwini na drugą stronę (skórką w dół) i piec nie dłużej niż 1 minutę.

Na samym końcu ułożyć brzoskwinie „twarzą do góry” na dużym płaskim talerzu. Skropić je octowym syropem zrobionym wcześniej. W miejscu, gdzie polano syrop ułożyć plasterki szynki, której wierzch przyozdobić na samym końcu bazylią.

 

Porcja: 2-3 osoby

 

Smacznego!

 

 

 

Przepis i zdjęcie znalezione na Paleo Diet Lifestyle.

1 komentarz do “Dieta paleo: grillowane brzoskwinie z prosciutto i bazylią”

  1. Irena pisze:

    czysto po wlosku, mniam, mniam

Dodaj komentarz