Dieta Paleo: gulasz drobiowy
Mięso drobiowe zawiera dużo białka i małą ilość tłuszczu, dlatego jest znacznie zdrowsze od mięsa wieprzowego i wołowego. Dodatkowo, zawiera dużo cynku, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B. W naszym gulaszu jest również bardzo smaczne, jak na pewno przekonasz się po spróbowaniu poniższego przepisu.
Składniki:
- pieczony kurczak
- 1/2 filiżanki masła klarowanego albo innego paleolitycznego tłuszczu
- 2 cebule, pokrojone
- 4 ząbki zmielonego czosnku
- 1/4 filiżanki manioku, migdałowej albo kokosowej mąki (lub innej paleolitycznej mąki)
- 2 filiżanki rosołu z kury
- 2 marchewki, pokrojone
- 2 łodygi selera naciowego
- 5-6 białych pieczarek, pokrojonych lub w całości
- 1/2 filiżanki pełnotłustego mleka kokosowego lub śmietany kremowej
- 2 zielone cebule, pokrojone w plasterki
- 3/4 filiżanki świeżego lub mrożonego groszku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Pokrój kurczaka na kawałki. Rozdziel na udka, skrzydełka, pierś i resztę.
2. W dużym rondlu na średnim ogniu roztop tłuszcz. Po roztopieniu dodaj kawałki kurczaka i podgrzewaj aż do zarumienienia na obu stronach. Odłóż kurczaka na później.
3. Dodaj cebulę na ten sam rondel i gotuj na pozostałym tłuszczu. Kiedy zacznie brązowieć, dodaj czosnek i podgrzewaj razem przez kilka minut.
4. Dodaj mąkę.
5. Wymieszaj z rosołem. Jeśli okaże się, że jest za gęsty, możesz dodać trochę wody.
6. Dodaj kurczaka i warzywa.
7. Dodaj do smaku sól i pieprz.
8. Pozwól gulaszowi zagotować się i gotuj pod przykryciem ok. 30 minut.
9. Dodaj mleko kokosowe lub śmietanę, zieloną cebulę i groszek.
10. Gotuj jeszcze razem przez 2 minuty.
Smacznego! Taki posiłek jest zgodny z dietą paleolityczną i w sam raz na pożywny obiad dla całej rodziny.
Spróbuj również innych przepisów.
Przepis znaleziony na: paleodietlifestyle.com