Przepisy

Dieta Paleo: jabłkowo-cynamonowe paluszki

Jabłkowo-cynamonowe paluszki to świetna przekąska w sam raz do pracy, szkoły lub na długą podróż. Jest słodka i smaczna, więc zapewne polubią ją także Twoje dzieci. Taka przekąska zgodna z dietą paleolityczną będzie dla nich znacznie zdrowsza, niż chipsy czy słone paluszki, a równie smaczna. Możesz też pokazać ten przepis, a lepiej już wykonane paluszki znajomym, którzy nie mogą się przekonać do diety paleolitycznej, sądząc, że wymaga ona wiele wyrzeczeń i zrezygnowanie ze słodyczy.

Przepis nie należy do najszybszych, ale jest bardzo prosty.

Składniki:

  • 8 filiżanek jabłka, obranego i pokrojonego
  • 1 filiżanka wody
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 łyżka mielonego cynamonu>

dieta paleo paluszki Sposób przygotowania:

  1. Ułóż jabłka na dużej patelni i podgrzewaj na średnim ogniu. Dodaj wody i przykryj. Duś przez 10-15 minut w międzyczasie kilka razy mieszając.
  2. Wrzuć ugotowane jabłka do miksera i zmiksuj na gładką masę.
  3. Włóż zmiksowane jabłka do garnka, również na średni ogień. Dodaj sok z cytryny i cynamon. Kontynuuj gotowanie przez 10 minut.
  4. Włóż mieszankę na specjalnej tacy do odwadniacza. Odwadniaj w temperaturze ok. 57 stopni przez 10-12 godzin, aż osiągnie teksturę skóry i będzie łatwo odklejać się od tacy.
  5. Jeśli nie masz odwadniacza, możesz użyć piekarnika. Piecz wtedy przez 8 do 12 godzin w temperaturze między 57 a 77 stopni.
  6. Pokrój powstałą owocową „skórę” na prostokąty i zwiń w roladki.

Smacznego!

Zapraszamy również do skosztowania innych słodkości zgodnych z dietą paleo: Paleolityczne drinki, wiśniowo-czekoladowe trufle, lemoniada truskawkowo-rabarbarowa, grillowane brzoskwinie z prosciutto i bazylią albo czekoladowe ciasto bananowe.

 

Przepis znaleziony na: paleodietlifestyle.com

Dodaj komentarz