Przepisy

Dieta paleo: kokosowy majonez paleo

W przepisie na sałatkę z tuńczyka poradziliśmy Wam zastosować majonez paleo. Jeden z naszych Czytelników o pseudonimie bbogi zapytał co to za tajemniczy majonez. Dzisiaj zamieszczamy przepis. Mamy nadzieję, że Wam zasmakuje!

 

Przepis został znaleziony na jednej ze stron anglojęzycznych dotyczących diety paleolitycznej. Sposób przyrządzenia tego majonezu w oryginalnej wersji językowej można znaleźć tutaj.
Kokosowy paleo majonez
Składniki:

  • 2 żółtka,
  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie!),
  • 3 łyżeczki soku z cytryny,
  • ½ szklanki oliwy z oliwek,
  • ½ szklanki oleju (olejku) kokosowego.

 

Sposób przyrządzenia:

Do miski wrzucić 2 żółtka, dodać łyżeczkę musztardy (bądź jej nie dodawać – według uznania) oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny. Składniki te dokładnie zmiksować. Podczas miksowania lub energicznego mieszania bardzo powoli dodawać oliwę z oliwek. W przypadku gdy doda się za dużo oliwy od razu ciężko będzie stworzyć jednolitą masę, dlatego warto dolewać oliwy nawet kropla po kropli. Należy pamiętać by nie przestawać miksować/mieszać! Kiedy podczas dodawania oliwy majonez zacznie gęstnieć i nabierać odpowiedniej konsystencji, resztkę oliwy można dolać trochę szybciej. Gdy nasz majonez ma już odpowiednią gęstość i konsystencję należy dodać pozostałe 2 łyżeczki soku z cytryny i sprawdzić czy majonez jest dobry w smaku. Kokosowy majonez paleo można ewentualnie do smaku doprawić pieprzem i odrobina soli. Całość przechowywać w lodówce.

 

Mamy nadzieję, że kokosowy majonez będzie Wam smakował i służył w innych potrawach.

 

Smacznego!

 

Dodaj komentarz