Przepisy

Dieta paleo: pieczony sum

Dieta paleo to nie same sałatki. To także zdrowe dania rybne. Na rodzinny obiad polecamy pieczonego suma. Przygotowanie dania nie zajmie nam więcej niż 40 minut, a zatem do dzieła!

Składniki:

  • 1 kg suma,
  • 3 łyżki świeżego soku z cytryny (świeżo wyciśniętego),
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1 ząbek czosnku (zmiażdżony),
  • 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 0,5 łyżeczki kurkumy,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu Cayenne.

 

Sposób przyrządzenia:

Suma dokładnie umyć, ułożyć do formy o wymiarach 22x34cm, którą wcześniej lekko należy natłuścić oliwą. Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni i podsmażyć czosnek. Tak przygotowanym czosnkiem należy następnie polać suma. Na sam koniec rybę polać świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, doprawić przyprawami i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180⁰ przez ok. 20-25 minut.

Porcje: 4

 

Smacznego!

 

4 komentarze do “Dieta paleo: pieczony sum”

  1. Olga pisze:

    Można zjeść go z sałatką ?

    • admin pisze:

      Droga Olgo,

      Oczywiście, że można. Jedno nie wyklucza drugiego, aczkolwiek należy pamiętać o ograniczeniu się z ilością spożywanych potraw oraz by sałatka nie okazała się bombą kaloryczną (tak, niektórzy takowe potrafią przyrządzić).

      Pozdrawiamy!

  2. gitarra pisze:

    Można sumika posolić do smaku?

    • admin pisze:

      Gitarro,

      Nie możemy niczego Ci zabronić, niemniej jednak odradzamy stosowanie soli. Zamiast tego można użyć jakiejś mieszanki innych przypraw, która zrekompensuje nam brak soli w potrawie. Wszystko zależy od Ciebie.

      Pozdrawiamy!

Dodaj komentarz