Przepisy

Dieta Paleo: Porchetta

Porchetta to tradycyjna włoska potrawa, wywodząca się jeszcze z czasów cesarstwa rzymskiego. Jest to cała świnia, z przyprawami, pieczona przez wiele godzin nad ogniskiem. My przedstawiamy uproszczony przepis, szybszy i możliwy do wykonania w warunkach domowych.

Składniki:

  • 0,5 – 1 kg polędwiczek wieprzowych
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki świeżego rozmarynu
  • olej kokosowy
  • sznurek

Składniki na mieszankę przypraw:

  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, opieczonego
  • 2 łyżeczki suszonych nasion kopru włoskiego, opieczonego i zgniecionego
  • 2 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku, zmielone
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki soli (opcjonalnie)

dieta paleo porchetta

Sposób przyrządzenia:

1. W małej misce wymieszaj wszystkie przyprawy.

2. Pokrój polędwiczki wieprzowe na cienkie plasterki.

3. Posyp wnętrze wieprzowiny mieszanką przypraw i wetrzyj je. Nie zużyj jednak wszystkiego, będziesz jeszcze potrzebować trochę później.

4. Wymieszaj pietruszkę z rozmarynem i również posyp nimi wierzch polędwiczek.

5. Ciasno zwiń polędwiczki i zwiąż sznurkiem.

6. Posyp wierzch polędwiczki resztą przypraw oraz polej olejem kokosowym.

7. Umieść mięso w zamkniętym naczyniu i wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin.

8. Podgrzej piekarnik do 120 stopni i piecz przez 1,5 godziny. Następnie podgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz przez 15 do 20 minut.

9. Wyjmij z piekarnika i podawaj z warzywami, wedle twojego uznania :)

 

Spróbuj również innych przepisów zgodnych z dietą paleolityczną.

 

Przepis znaleziony na: paleodietlifestyle.com

Dodaj komentarz