Przepisy

Dieta paleo: Sałatka „Salsa”

Mimo, iż lato płata nam ciągle figle zalecamy wykorzystanie tej pory roku na kulinarne eksperymenty z udziałem dobrodziejstw natury. Dziś zapraszamy wszystkich na wyjątkową sałatkę „Salsa”. Dlaczego jest wyjątkowa? Sprawdźcie sami!

Proponowana przez nas sałatka należy do dosyć nietypowych ze względu na liście czerwonej algi i problem z ich dostępnością na rynku polskim. Niemniej jednak dla chcącego nic trudnego, a sałatka naprawdę warta poświęcenia czasu na znalezienie wszystkich składników.
Składnik sałatki - czerwona alga

Składniki:

  • 1 pęczek kolendry,
  • 5 – 6 pomidorów,
  • 1 mała żółta lub czerwona cebula,
  • 1 mała papryczka chili,
  • 2 dojrzałe owoce awokado,
  • kilka całych liści czerwonej algi.

 

Sposób przyrządzenia:

Posiekać kolendrę, pokroić pomidory i cebulę. Następnie drobno pokroić papryczkę chili oraz awokado. Wszystkie posiekane i pokrojone składniki włożyć do dużej miski. Na końcu rozdzieramy liście czerwonej algi na małe kawałki (tak by łatwo było nam zrobić gryza), wrzucamy je do miski i mieszamy dokładnie wszystkie składniki.

 

Porcja: dla 2 -3 osób.

 

Smacznego!

 

Dodaj komentarz