Przepisy

Dieta Paleo: Sałatka warzywna z oliwkami

Tą sałatkę możesz jeść zarówno jako główny posiłek, jak i jako przegryzkę między posiłkami. Jest łatwa i szybka do przyrządzenia oraz zdrowa. Możesz też dołączyć włoskie przyprawy.

Składniki

  • 1 kalafior
  • 450 g zielonej fasolki
  • 1 czerwona papryka
  • pół małej czerwonej cebuli
  • pół filiżanki czarnych oliwek
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • pół filiżanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, zmielone
  • pół łyżeczki świeżego czarnego pieprzu

Włoskie przyprawy

  • pół łyżeczki stołowej bazylii
  • pół łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • pół łyżeczki tymianku

dieta paleo sałatka warzywna

Sposób przygotowania

  1. Pokrój kalafior na małe kawałki.
  2. Napełnij duży garnek wodą i doprowadź do wrzenia. Dodać kalafior i zieloną fasolkę na 2-3 minuty.Odcedź wodę i przenieś warzywa do dużej miski.
  3. Podczas gdy kalafior i zielona fasolka będą stygnąć, pokrój paprykę na małe kawałki i czerwoną cebulę na cienkie plasterki (możesz też pokroić oliwki, lub zostawić je w całości).
  4. Wymieszaj wszystkie warzywa w tej samej misce.
  5. Do innej miski wlej oliwę z oliwek, ocet winny i dodaj czosnek, czarny pieprz i włoskie przyprawy.
  6. Wlej sos na warzywa i dobrze wymieszaj.
  7. Podawaj od razu lub poczekaj kilka godzin, aż sałatka „przegryzie się”

Spróbuj również innych przepisów diety paleo.

Przepis znaleziony na: paleodietlifestyle.com

Dodaj komentarz