Przepisy

Dieta Paleo: Sałatka ze szpinakiem i grapefruitem

Nietypowe, ale bardzo smaczne połączenia. Ta paleo sałatka zawiera nie tylko szpinak i grapefruit, ale też migdały, gruszki, żurawinę i miód. Musisz tego spróbować!

Składniki na sałatkę:

  • 1/2 szklanki młodego szpinaki
  • 1 gruszka
  • 1 duży grapefruit
  • 1/2 szklanki suszonych żurawin
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1 łyżka surowego miodu

Składniki na sos winegret:

  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

paleo sałatka

 Sposób przyrządzenia:

  1. Rozgrzej wcześniej piekarnik na 150 stopni
  2. Wymieszaj w misce migdały z miodem
  3. Połóż papier pergaminowy na blasze piekarskiej i na tym połóż mieszankę migdałów z miodem
  4. Piecz przez 15-20 minut aż staną się ładne i brązowe
  5. Podczas gdy migdały będą się piec, wymieszaj dobrze w misce wszystkie składniki sosu winegret
  6. Potnij gruszkę na wąskie plasterki i grapefruita na duże
  7. W dużej misce wymieszaj szpinak, kawałki gruszki i grapefruita oraz żurawinę
  8. Dodaj sos winegret i dobrze wymieszaj
  9. Wyłóż na talerz i połóż na górę mieszankę migdałów z miodem

 

Smacznego!

Spróbuj również innych sałatek zgodnych z dietą paleolityczną.

 

Przepis znaleziony na: paleodietlifestyle.com

Dodaj komentarz