Dieta Paleo: Sushi z łososiem i awokado
Raczej nie znajdziesz takiego dania w japońskiej restauracji sushi, ale jest to świetna alternatywa, jeśli masz ochotę zjeść coś inspirowanego Japonią i jednocześnie zgodnego z dietą paleo. Można znaleźć w sieci zdjęcia sushi bez ryżu, gdzie w nori (suszone wodorosty) zawinięte są różne składniki, ale równie dobrze można zawinąć je w skórki ogórka. Takie danie będzie zgodne z paleolityczną dietą, będzie bardzo fajnie wyglądać, a poza tym, ogórek nie rozmaka i dobrze trzyma w środku wszystkie składniki. Przedstawiamy przepis na paleolityczne ogórkowe sushi z łososiem i awokado, ale zgodne z zasadami diety paleo będzie użycie również takich składników, jak jajka, wędzony łosoś, gotowane krewetki lub kurczak, suszone pomidory, tuńczyk z puszki, ogórki, cebula, albo ser, jeśli jadasz przetwory mleczne.
Składniki:
- 2 długie ogórki, jak najgrubsze
- 1 awokado, grubo posiekane
- 1 stek z łososia
- ½ cebuli, pokrojona w drobne kosteczki
- trochę ghee
- Tamari albo inny sos sojowy bez pszenicy, wasabi oraz marynowany imbir
Sposób przyrządzenia:
- Podgrzej trochę ghee na patelni, aż zacznie skwierczeć. Przypraw łososia odrobiną soli i pieprzu i smaż na średnim ogniu pół minuty na każdej stronie. Odłóż na bok i kiedy wystygnie, wyciągnij wnętrzności oraz wszystkie widoczne kości. Wymieszaj z cebulą.
- Pokrój ogórki na równe 1,5 – 2 centymetrowe grube krążki. Używając małego noża, wytnij środek, upewniając się, że nie naruszysz skórki. Najłatwiej jest to zrobić kładąc krążek, wbijając nóż, a następnie obracając krążek. Następnie możesz trzymając krążek w ręku, ostrożnie wyrównać w środku ścianki.
- Wypełnij połowę każdego krążka ugotowanym łososiem, a drugą połowę awokado. Upchnij całą mieszankę, tak żeby trzymała się w środku.
- Podaj od razu lub zamroź na później. Możesz wziąć takie danie do pracy lub przynieść do znajomych na imprezę.
Źródło: eatdrinkpaleo.com.au
Czas przygotowania: 35 min
Czas gotowania: 5 min
Liczba porcji: 4
Przepis znaleziony na: eatdrinkpaleo.com.au