Dieta Paleo: Wiśniowo-czekoladowe trufle
Masz ochotę na coś słodkiego, ale zgodnego z zasadami diety paleolitycznej? Spróbuj wiśniowo-czekoladowych trufli. Mimo że na pierwszy rzut oka mogą wyglądać, jakby nie były zgodne z dietą paleo, w rzeczywistości są to zdrowe, wegańskie, paleolityczne piłeczki, z naturalną słodyczą wiśni i syropu klonowego. Są łatwe do zrobienia i mogą przetrwać w lodówce 5-6 dni, więc możesz zrobić więcej, aby mieć na zapas. Nawet osoby nie żywiące się zgodnie z dietą paleo będą zachwycone tą przekąską.
Źródło: eatdrinkpaleo.com.au
Składniki:
- 3 kubki wiśni bez pestek
- 10 orzechów makadamia
- 3 kubki wiórek kokosowych, niesłodzonych
- 2 kubki mączki z orzechów laskowych
- 2 łyżki czystego syropu klonowego
- 1,5 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka oleju z siemienia lnianego
- 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób przyrządzenia:
- Wysusz wiśnie i wrzuć do robota kuchennego lub wymieszaj z orzechami makadamia. Mieszaj aż otrzymasz jednolitą mieszankę. Możesz użyć noża, aby ułatwić proces.
- Wymieszaj z wiórkami kokosowymi, orzechami laskowymi i syropem klonowym. Powinieneś otrzymać gęstą, ale wilgotną mieszankę.
- Używając dłoni, uformuj piłeczki o wielkości orzechów włoskich. Na desce rozprowadź tartą czekoladę, a następnie poobracaj na niej uformowane przed chwilą trufle. Połóż trufle w czekoladzie na czymś płaskim, na przykład tacy lub desce do krojenia.
- Przykryj szmatką lub ręcznikiem i chłodź przez kilka godzin, zanim podasz. Trzymaj w nieprzepuszczającym powietrza pojemniku lub przykryte w lodówce.
Czas przygotowania: 25 min
Liczba porcji: 20-22 piłeczki
Jak widać, dieta paleo również może być słodka i ciekawa. Smacznego!