Przepisy

Dieta Paleo: Zupa z szynką i dynią

Halloween już za nami, ale to nie znaczy, że nie możemy kupić i skosztować dyni. Polecamy tym razem paleolityczną zupę – z dynią, szynką, awokado, kalafiorem, papryką i pomidorami. Pożywna, sycąca i zdrowa. Dobra nie tylko jako pierwsze, ale i jako główne danie obiadowe.

Składniki:

  • 2,5 filiżanki ugotowanej szynki
  • 1 średnia cebula, pokrojona
  • 1 żółta papryka
  • 3 ząbki czosnku, zmielone
  • 1 główka kalafiora, pokrojona
  • 400 g miąższu z dyni, pokrojonego w kostkę
  • 400 g pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 1 awokado, pokrojone w kostkę
  • 1 zielona cebula, pokrojona na cienkie plasterki
  • 3 filiżanki bulionu z kurczaka
  • 2 łyżeczki suszonych płatków pietruszki
  • 2 łyżeczki chilli w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki tłuszczu paleo
  • sól i pieprz do smaku

zupa paleo

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz, na średnim ogniu.
  2. Dodaj cebulę i paprykę i gotuj często mieszając aż staną się miękkie. Dodaj czosnek i gotuj jeszcze przez minutę.
  3. Dodaj resztę składników, oprócz awokado i zielonej cebuli.
  4. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 3 godziny, albo do czasu aż dynia będzie miękka.
  5. Na koniec dodaj do smaku sól i pieprz. Przed podaniem na górę połóż awokado i zieloną cebulkę.

 

 Smacznego!

Spróbuj również innych przepisów zgodnych z dietą paleolityczną.

 

Przepis znaleziony na: paleodietlifestyle.com

Dodaj komentarz