Zalety diety

Walka z trądzikiem a dieta paleo

„Jesteśmy tym, co jemy” to stwierdzenie idealnie odzwierciedla nie tylko stan naszych organów, ale przede wszystkim naszej cery.Jeszcze do niedawna uważano, że nasze nawyki żywieniowe nie mają większego wpływu na kondycję naszej skóry. I tu popełniono błąd. Dlaczego?

Ostatnie badania naukowe wykazały związek występowania trądziku a insulino odporności, czyli choroby zespołu metabolicznego. Doktor Otto Schaefer, który swoje życie spędził na północy Kanady zaobserwował, iż większość Eskimosów, którzy przeszli na dietę zachodnią – pełną produktów nabiałowych, skrobiowych oraz bogatą w cukry, zaczęło miewać problemy z trądzikiem. Inaczej było u Eskimosów, którzy pozostali przy swojej tradycyjnej diecie. Dzieje się tak, ponieważ diety bogate w cukry, fruktozę i wysokoglikemiczne węglowodany zdecydowanie sprzyjają rozwojowi tej dolegliwości, na którą cierpi około 50 milionów ludzi.

Gdy pojawia się trądzik można zaobserwować nadmierny rozrost komórek skóry otaczającej mieszek włosowy, zwiększoną produkcję łoju oraz sklejanie się komórek w mieszku podczas złuszczania, co blokuje mieszek i prowadzi do zakażenia. Okazuje się, że jest to spowodowane m.in. podwyższonym poziomem insuliny i wysokoglikemicznych węglowodanów. Dlatego też diety wysokobiałkowe mające niski ładunek glikemiczny (tak jak w przypadku diety naszych przodków) powstrzymują nadmierny rozrost komórek skóry otaczającej mieszek włosowy i tym samym skutecznie eliminują problematyczny trądzik.

Mając zatem ciągłe problemy z cerą powinniśmy się również zastanowić czy przypadkiem wina nie leży w sposobie naszego odżywiania i czy nie powinniśmy przypadkiem zmienić styl życia na zdrowszy przechodząc na dietę paleolityczną.

 

Dodaj komentarz